Левченко Дмитро
Директор з виробництва
Розкажіть, як Ви стали шоколатьє?
- Не можу сказати, що я з дитинства мріяв робити шоколад, але моє життя склалося таким чином, що я став шоколатьє і дуже радий цьому. Після закінчення вузу в 2003 році в пошуках цікавого місця роботи потрапив на шоколадну фабрику "Міленіум". Мене вразило тут абсолютно все: і фахівці високого рівня, і суперсучасне обладнання, і любов колективу до своєї роботи. Я почав переймати досвід у колег і шукати додаткові знання в спеціалізованій літературі. Потім поїхав на курси підвищення кваліфікації до Швейцарії (2006 і 2008 роки). І ось сьогодні я не уявляю свого життя без шоколаду і улюбленої роботи на фабриці "Міленіум".
Що особливо подобається в роботі, а що - не дуже?
- Улюбленим є процес створення шоколаду. Народження нового смаку після тривалої роботи над підбором інгредієнтів, розробки рецептури (потрібне співвідношення складових). А технологія виробництва, у свою чергу, напевно, і є найважчим.
Бути шоколатьє шоколадної фабрики "Міленіум" - це...
- ...професіоналізм, любов до шоколаду, повна самовіддача, уміння працювати в команді, цілеспрямованість. Загалом, всі ті якості, які є у професіоналів, щиро люблять свою справу.
Ваш самий незвичайний експеримент з шоколадом?
- У шоколад була додана суміш висушених подрібнених лікувальних і пряних трав. Мабуть суміш підібрали невірно, або ні до чого трави в шоколаді... Загалом, смак вийшов специфічним, і від цієї ідеї відмовилися. Але суміш трав ще стоїть, мало що?
Поділіться Вашим фірмовим рецептом
- У нас такий асортимент продукції, що людям не варто "винаходити велосипед", щоб щось приготувати з шоколаду. Але якщо вже дуже хочеться самому відчути себе шоколатьє, візьміть шоколад "Міленіум" або "Любимов", розплавте його на водяній бані, наріжте шматочками улюблені фрукти або випічку і, вмочуючи все це в розплавлену масу, отримаєте величезну палітру смаків. Кожен знайде для себе саме смачне.
Чи може шоколад бути подарунком і яким він має бути, щоб мати право вважатися гідним презентом? Ви даруєте шоколад близьким?
- Шоколад в обов'язковому порядку є подарунком, якщо це продукт шоколадної фабрики "Міленіум". Я дарую його всім і завжди. Дітям він приносить радість і задоволення, дорослим - допомагає забути про свої проблеми, а літнім людям нормалізує тиск і піднімає настрій.
Яким повинен бути якісний шоколад?
- Він повинен приносити насолоду і бути смачним, а інші тонкощі (розмір часток, швидкість плавлення, ступінь солодощі, кількість какао, профіль смаку) - для гурманів і фахівців.
Ваша порада тим, хто хоче спробувати себе в шоколадному мистецтві
- Якщо сильно захотіти, можна в космос полетіти. Це я до того, що немає нічого неможливого. Потрібно мати бажання, деякий багаж знань. І вперед, намагайтесь, творіть ... Хто знає, може, з вас вийде видатний шоколатьє.
Симонець Юрій
Провідний спеціаліст Департаменту розвитку та інновацій
Розкажіть свою історію, як Ви стали шоколатьє?
- 22 листопада 2002 року я почав працювати на фабриці в цеху формувань шоколадної плитки. Мені пощастило - тут я зіткнувся з однією з "найбільш тонких магій" в технології шоколаду - темперуванням. Саме ці практичні навички дозволили мені надалі правильно структурувати свої знання у вивченні шоколаду. У лютому 2003-го на фабриці випустили першу партію шоколадної маси, я став працювати змінним технологом в цьому цеху. Це був цікавий час: відпрацювання технології подрібнення, розробки власних рецептур продукції. Ми стали виробляти глазур, яка була напівфабрикатом для суміжних галузей харчової промисловості. Продукт необхідно було супроводжувати нашим клієнтам-партнерам і адаптувати його на їх обладнанні. Це - незабутній досвід спілкування з кращими фахівцями в кондитерській галузі, захопленими ініціативними людьми, фанатично відданими своїй справі. Неможливо було не зарядитися їх енергією, участь у спільних проектах вимагало нових навичок, знань та ідей. 2005 - 2008-й - роки бурхливого розвитку кондитерської галузі в Україні, до нас прийшли новітні технології та сировинні інгредієнти з усього світу. Останні володіли новими якостями і вимагали зовсім іншого підходу в їх вкладенні. Участь у виставках, поїздки на семінари та ознайомлення з виробництвом постачальників дозволили до найдрібніших деталей розібратися в особливостях інгредієнта і технологічного процесу.
Ваш самий незвичайний експеримент з шоколадом?
- Шоколад - строго регламентований продукт, що складається всього з трьох інгредієнтів: цукру, какао тертого і какао-масла. І мене завжди вражає і дивує, як з простої суміші можна отримати таку неосяжну кількість продукції з неймовірною різноманітністю смаків, відтінків і форм. На щорічній виставці ISM (ярмарок кондитерських виробів) в 2011 році (я теж там був) брали участь 1494 компанії-експоненти з 64 країн світу, і всі вони так чи інакше стосувалися теми шоколаду! Шоколад сприяв появі ремесла - шоколатьє. Адже всі новомодні шоколатьє працюють вже тільки з готовими шоколадними масами, надаючи їм несподівані смакові відтіночні гами. Мода у шоколатьє триває два-три роки, і вже існує кілька напрямків з кардинально протилежними ідеями. Тому рецептур маса, все залежить від творчості.
Яким повинен бути якісний шоколад?
- О, коли я пробую нову для себе шоколадну цукерку, збирається вся родина. Кращою забави для моїх близьких немає. Напевно, класичним дегустатором мені не стати - занадто емоційний. Мене може захопити незначний відтінок або своєрідний смак, тому що я відразу думаю, як такого ефекту домігся виготовлювач.
Ваша порада тим, хто хоче спробувати себе в шоколадному мистецтві
- Дійте! Не відкладайте і не сумнівайтеся - дійте. Почати бажано з азів: з отримання труфельной (ганашної) маси. Інтернет рясніє порадами. Зроблене своїми руками захоплює, а результат приносить задоволення і феєричні враження. Зараз у продажу шоколад з великою кількістю какао-продуктів тьма-тьмуща. Вибирайте найбільш яскравий ("Міленіум Брют") і дійте.